Aktiviteter

Forbud på plads i EU... måske

I 1999 lykkedes det dyreværnsorganisationer fra hele Europa at få indført et EU-direktiv, der forbyder burhøns-produktion.

Forbudet havde dog en 12-årig overgangsperiode, så branchen kunne nå at indstille sig på de nye forbedrede vilkår for hønsene. 

Forbudet trådte i kraft 1. januar 2012. 

Tak til alle der indsendte brev til EU-kommissionen

Hjælp burhønsene

Enfap møde i London 2012 

18. maj var dyreværns-repræsentanter fra 21 lande i EU samlet til møde i London om det kommende EU forbud mod de traditionelle bure æg-produktionen. Hvordan kan vi i fællesskab sikre os, at forbuddet indføres og håndhæves i alle EU landene fra d. 1. januar 2012? 

8 timers intensivt fokus på denne sag og fælles handleplaner for alle Enfap medlemmerne skal hjælpe millioner af høns i EU. Kampagnen kaldes internationalt for ’The big move’ på grund af det store skridt fremad for millioner af høns i EU

Dyrenes Venner vil naturligvis fortsat kæmpe for hønsene – du kan også  gøre noget:

Køb altid frilands- eller økologiske æg.

Frie høns

Som du ved anbefaler Dyrenes Venner ikke æg fra burhønseproduktionen. Det ændrer sig ikke selvom der kommer de såkaldte ’berigede bure’. Du kan læse mere om de forskellige produktionsformer i foreningens brochure ”Hvilket ÆG vælger du?”.

Dyrenes Venner anbefaler derimod økologiske æg, da det er i denne produktion dyrene har det bedst. Derfor vil Dyrenes Venner hædre Lars og Susanne Poulsen, der byggede DUEHOLM økologiske æg-pakkeri op med en stor portion idealisme, hårdt arbejde og gå-på-mod. Det er DUEHOLM, der i dag gør det muligt for os alle at vælge økologisk, når vi står ved køledisken i supermarkedet. Det er nemlig DUEHOLM, der forsyner alle Coop-Danmarks forretninger med friske økologiske æg.

Ulovlige æg undergraver dyrevelfærd.

Ulovlige æg undergraver dyrevelfærd.

1. januar 2012 var det slut i EU med de traditionelle bure, som burhøns i så mange år har lidt under. Men nogle lande vil fortsætte og ikke give dyrene de krævede velfærdsforbedringer. Æg fra disse produktioner er ulovlige, men vil EU håndhæve loven? 

7. januar 2022

Grotesk massedrab

Af Peter Mollerup, Formand for Dyrenes Venner

36.000 kalkuner slås ihjel, fordi der er konstateret fugleinfluenza

TV-indslaget har fokus på gårdejeren, som nu mister indtægt, og som skal i gang med at aflive de store fugle – en besværlig proces, som vil strække sig over flere dage. Der er også fokus på, hvordan de store lastvogne, som skal afhente de døde dyr, skal køre ind over den mudrede mark på nogle store metalplader.

Men ikke et ord om de fuldstændig groteske forhold, der er den egentlige grund til, at det blev nødvendigt at foretage dette massedrab. Naturligvis skal Fødevarestyrelsen kræve aflivning, når en kalkunbesætning rammes af den meget smitsomme fugleinfluenza. Men hvorfor i al verden skal det være tilladt at stuve så mange store fugle tæt sammen, når man ved, at der er risiko for, at der opstår sygdomme i den enorme flok. Er vi virkelig nået dertil, hvor dyreliv slet ikke tæller, men hvor det bare drejer sig om at tjene penge. For jo flere dyr - og jo tættere man maser dem sammen - jo flere penge til producenten. Hvor er det trist og skammeligt, at det stadig er tilladt at behandle levende dyr som skidt i den industrialiserede fødevareproduktion.

13. april 2019

Vi gav et påskeæg...

 

Dyrenes Venner delte påskeæg og forbrugerguide ud på Amager torv. Mange søde mennesker kom forbi og var glade for arrangementet. De lækre håndlavede påskeæg var fra www.kolibrichokolade.dk der igen i år støttede foreningens arbejde for dyrevelfærd. Tak til de frivillige og alle de påskeglade mennesker, der kom forbi. 

27. mar. 2019

Vi giver et påskeæg...

Lørdag d. 13. april kl. 12 – ca. kl. 14 (så længe lager haves) deler vi påskeæg og forbrugerguides ud til alle interesserede. Det foregår på Gammel Torv i København, hvor Dyrenes Venner igen i år er på gaden for at gøre opmærksom på, at æglæggende høner stadig lider i små bure eller stuvet sammen i store skrabe-haller. 

Kom og få et gratis påskeæg.

Mød bare op:  hjælp os eller nyd et dejligt påskeæg -  giv gerne besked på tlf: 61 37 90 50 eller mail: nyhedsbrev@dyrenes-venner.dk  så ved vi, hvor mange kasketter/t-shirts vi skal medbringe, hvis du vil være med til uddelingen.

Hønsene har stadig brug for hjælp
I Danmark blev der på æg-pakkerierne i 2017 indvejet ca. 20 mio. kg æg fra burhøns og ca. 24 mio. kg æg fra skrabehøns. Øko- og frilandsæg indvejede samme år tilsammen ca. 25 mio. kg. Der er altså fortsat et stykke vej, før alle danske høns har mulighed for at boltre sig i det fri.

Vi kan som forbrugere gøre en forskel ved at vælge æg, der kommer fra høns, der har haft plads og frihed til at udfolde sig. Høner, der kan gå udendørs, og høner, der kan udføre naturlig høne-adfærd. Mange supermarkeder har heldigvis stoppet salget af æg fra burhøns, men tallene viser, at der fortsat er mange høner, der lider i Danmark. Med Dyrenes Venners forbruger guide, kan du se forskellen på de forskellige æg-produktionsformer og være med til at forbedre livet for de danske høns. Du kan bestille gratis forbrugerguide her

1. nov. 2018

Mindst 143 millioner vagtler holdes i EU for deres kød og æg

I gruppebure sidder op til 80 fugle med 9,3 cm x 9,3 cm plads til hver -  det er mindre end størrelsen på en gennemsnitlig mobiltelefon.

Har du fået skrevet under? ellers kan du gøre det her.

26. marts 2018

Æggedag 2018

Dyrenes Venner på gaden for at dele påskeæg og flyers ud for at gøre opmærksom på de forskellige æg og hvilke der er bedst for dyrevelfærden nemlig de æg hvor hønerne har gået i det fri. 

13. februar 2018

Dyrenes Venner i Fødevarestyrelsen

Dyrenes Venners formand Peter Mollerup til møde i Fødevarestyrelsen om slagtekyllinger og dyrevelfærdsmærket.

7. februar 2018

Hjælp os med Påskeæg

Dyrenes Venner vil igen i år gå på gaden for at bede forbrugerne være med til at forhøje dyrevelfærden for de æglæggende høner. Dette sker, når vi uddeler lækre håndlavede chokolade påskeæg fra Kolibri Chokolade og samtidig gør opmærksom på de æglæggende høners levevilkår, som kan ses i foreningens æggeguide. Guiden kan let sætte på køleskabsdøren, så man husker at købe de æg, der har den højeste dyrevelfærd. Det er stadig bur-æg, der sælger mest i Danmark, og derfor har hønerne fortsat brug for at vi oplyser om forholdene og anbefaler æg fra  produktioner, hvor dyrevelfærden er bedst (fritgående og øko).

Du kan hjælpe os – vi deler påskeæg og æggeguide ud på Gammel Torv i København mandag d. 26.3.2018 kl. 16. Det tager en lille times tid og vores erfaring er, at vi bliver modtaget overordentlig pænt af de forbipasserende. Giv besked på tlf. 61 37 90 50 eller nyhedsbrev@dyrenes-venner.dk, så vi kan have nok t-shirts og kasketter med.

29. november 2017

Dyrevelfærds-mærkede æg?

For tiden diskuteres æg i forbindelse med det nye Dyrevelfærdsmærke.

Her besøger Poul Erik Hansen og Peter Mollerup en skrabeægsproducent nær Vissenbjerg på Fyn.

8. april 2017

Dyrenes Venner på gaden - forbrugerguide til æg

I anledning af Påsken var Dyrenes Venner på gaden i København med den traditionelle uddeling af lækre påskeæg fra Kolibri Chokolade og forbrugerguide til æg. Stor tak til de aktive dyrevenner, der mødte mange glade mennesker, der roste foreningen for arbejdet for dyrene og for den fine forbrugerservice i form af guiden til æg.

Du kan bestille gratis forbrugerguides her og kontakt os på tlf. 61 37 90 50 hvis du også vil hjælpe ved foreningens aktiviteter.

19. februar 2017

Hvad vil du vide om ÆG?

Dyrenes Venners guide til æg giver dig svar på spørgsmål om ægproduktion og dyrevelfærd. Bestil guiden her 

24. marts 2015

"Ignorancens Magt"

Hvordan industrien får dig til at købe produkter uden dyrevelfærd. 

Se denne video: TED TALK

 

Frivillige fra Dyrenes Venner brugte  igen i år en times tid på Strøget i København for at ønske  forbipasserende God Påske og minde om det dyrevenlige valg af æg. Det skete ved uddeling af gratis håndlavede påskeæg (udført og venligt sponsoreret af Kolibri Chokolade samt af foreningens forbrugerguide til ægLæs mere om Dyrenes Venners kampagne her og bestil gratis materialer her.

Rosa rapporten kan læses her

Se filmen om Rosas tour de Europe her

Rosa, den fritgående høne, på tour...

Danskerne tog onsdag 6. august 2014 vel imod Rosa og Dyrenes Venner foran Rundetårn i København. Kyllingen er på turné i hele EU for at kræve ærlig mærkning af kyllingekød, så forbrugerne har reel information, når de står ved køledisken og skal vælge produkt. Dyrevennerne tror på, at dette vil fremme bedre forhold for slagtekyllingerne på samme måde som ærlig mærkning af æg har øget produktionen af bur-fri æg. Arrangementet er led i den fælles europæiske kampagne Labbeling Matters, som støttes af en lang række europæiske dyreværnsorganisationer, heriblandt Dyrenes Venner i Danmark. Skriv under her

Slagtekyllingen Rosa kommer til København

2. juli 2014

Slagtekyllingen Rosa kommer til København

Dyrenes Venner vil onsdag d. 6. august stå foran Rundetårn sammen med slagtekyllingen Rosa. Rosa er på rundrejse i hele Europa for at kræve en bedre mærkning af kyllingekød, så forbrugeren kender levevilkårerne for dyrene, når valget træffes ved køledisken. Rosa har travlt, for en konventionel slagtekyllings levetid er kun 39 dage fra udrugning til slagtning. Derfor er kyllingens vækst avlet til at være så abnorm, at den bl.a. lider af ben- og hjerteproblemer. Arrangementet er led i den fælles europæiske kampagne Labbeling Matters som du kan læse om her.

Læs om Rosakampagnen her

Så hurtigt vokser en slagtekylling – se her

Dyrenes Venner på gaden

20. april 2014

Dyrenes Venner på gaden

Traditionen tro delte Dyrenes Venner også i 2014 påskeæg ud på Strøget i København for at minde forbrugerne om, at købe de rigtige æg. Og de rigtige æg for en dyreven, er selvfølgelig æg, hvor hønsene har haft et ordentligt liv: Økologiske æg og æg fra fritgående høns. De forbipasserende fik en ægge-guide med til brug ved indkøb.

Du kan også bestille en gratis æggeguide her 

Se æggeguiden

Aktive dyrevenner på Strøget i København.

Påske med dyrevenlige æg

Også i år (2013) var Dyrenes Venner på Strøget i København for at fortælle danskerne, hvilken slags æg de skulle spise i påsken. Lørdag den 23. marts - i strålende sol og bidende kulde- fik folk en brochure med informationer sammen med et påskeæg af chokolade.

Stor tak til de frivillige med børn og børnebørn, som hjalp os med uddelingen. Også tak til Kolibri i Holte, som havde doneret de lækre æg til spotpris.

Aktive dyrevenner på Strøget i København.

Hjælp burhøns

Det har taget mere end 40 års indædt kamp for dyreværnsorganisationerne i EU at få forbedret forholdene for burhøns. Dyrenes Venner har sammen med 17 andre dyreværnsorganisationer fra hele Europa de seneste år presset på og kæmpet for, at lovgivningen ikke skulle udskydes eller udvandes, som der ellers politisk var ønske om fra flere medlemslande. D. 1.januar 2012 trådte endelig forbudet mod de golde bure i kraft i alle EU landene. 

Dyrenes Venner kæmper fortsat for totalt forbud mod burhøns.

EU om Burhøns

Burhøns lever i små trådnet bure, hvor hver høne har ca. et A4 ark stort areal til sin rådighed – det svarer til størrelsen på denne side i Nyhedsbrevet.

Den 1.1.2012 træder EU lovgivningen vedrørende burhøns i kraft i alle de 27 medlemslande. Med denne lovgivning vil hønsene få ca. 25% mere plads – altså ¼ A4 side mere. Burene skal fremover også indeholde en rede, en siddepind og der skal være mulighed for at hønsene kan sandbade. Burene efter d. 1.1.2012 bliver kaldt ’berigede bure’. Det er en forbedring, men det er ikke dyrevelfærd, og det er et udmærket eksempel på, hvor svært og langsommeligt arbejdet for at forbedre dyrenes forhold er. For selvom loven kun giver ganske få og helt utilstrækkelige forbedringer for dyrene, så er et beriget bur trods alt bedre end de nuværende golde bure.

Loven blev vedtaget i EU i 1999 og gav dengang producenterne 12 år til at få beriget deres bure. Trods denne lange overgangsperiode har forskellige lande arbejdet for at få udsat lovgivningen eller helt fjernet denne. Dyreværnsorganisationer i hele EU har konstant været på vagt og kæmpet for at få denne lille forbedring gennemført. På nuværende tidspunkt er det kun Polen, der forsøger at forhindre, at lovgivningen træder i kraft som aftalt.