Aktiviteter

Forbud på plads i EU... måske

I 1999 lykkedes det dyreværnsorganisationer fra hele Europa at få indført et EU-direktiv, der forbyder burhøns-produktion.

Forbudet havde dog en 12-årig overgangsperiode, så branchen kunne nå at indstille sig på de nye forbedrede vilkår for hønsene. 

Forbudet trådte i kraft 1. januar 2012. 

Tak til alle der indsendte brev til EU-kommissionen

Hjælp burhønsene

Enfap møde i London 2012 

18. maj var dyreværns-repræsentanter fra 21 lande i EU samlet til møde i London om det kommende EU forbud mod de traditionelle bure æg-produktionen. Hvordan kan vi i fællesskab sikre os, at forbuddet indføres og håndhæves i alle EU landene fra d. 1. januar 2012? 

8 timers intensivt fokus på denne sag og fælles handleplaner for alle Enfap medlemmerne skal hjælpe millioner af høns i EU. Kampagnen kaldes internationalt for ’The big move’ på grund af det store skridt fremad for millioner af høns i EU

Dyrenes Venner vil naturligvis fortsat kæmpe for hønsene – du kan også  gøre noget:

Køb altid frilands- eller økologiske æg.

Aktive dyrevenner på Strøget i København.

Påske med dyrevenlige æg

Også i år (2013) var Dyrenes Venner på Strøget i København for at fortælle danskerne, hvilken slags æg de skulle spise i påsken. Lørdag den 23. marts - i strålende sol og bidende kulde- fik folk en brochure med informationer sammen med et påskeæg af chokolade.

Stor tak til de frivillige med børn og børnebørn, som hjalp os med uddelingen. Også tak til Kolibri i Holte, som havde doneret de lækre æg til spotpris.

Aktive dyrevenner på Strøget i København.

Hjælp burhøns

Det har taget mere end 40 års indædt kamp for dyreværnsorganisationerne i EU at få forbedret forholdene for burhøns. Dyrenes Venner har sammen med 17 andre dyreværnsorganisationer fra hele Europa de seneste år presset på og kæmpet for, at lovgivningen ikke skulle udskydes eller udvandes, som der ellers politisk var ønske om fra flere medlemslande. D. 1.januar 2012 trådte endelig forbudet mod de golde bure i kraft i alle EU landene. 

Dyrenes Venner kæmper fortsat for totalt forbud mod burhøns.

Ulovlige æg undergraver dyrevelfærd.

Ulovlige æg undergraver dyrevelfærd.

1. januar 2012 var det slut i EU med de traditionelle bure, som burhøns i så mange år har lidt under. Men nogle lande vil fortsætte og ikke give dyrene de krævede velfærdsforbedringer. Æg fra disse produktioner er ulovlige, men vil EU håndhæve loven? 

Hjælp burhønsene med et KLIK

EU om Burhøns

Burhøns lever i små trådnet bure, hvor hver høne har ca. et A4 ark stort areal til sin rådighed – det svarer til størrelsen på denne side i Nyhedsbrevet.

Den 1.1.2012 træder EU lovgivningen vedrørende burhøns i kraft i alle de 27 medlemslande. Med denne lovgivning vil hønsene få ca. 25% mere plads – altså ¼ A4 side mere. Burene skal fremover også indeholde en rede, en siddepind og der skal være mulighed for at hønsene kan sandbade. Burene efter d. 1.1.2012 bliver kaldt ’berigede bure’. Det er en forbedring, men det er ikke dyrevelfærd, og det er et udmærket eksempel på, hvor svært og langsommeligt arbejdet for at forbedre dyrenes forhold er. For selvom loven kun giver ganske få og helt utilstrækkelige forbedringer for dyrene, så er et beriget bur trods alt bedre end de nuværende golde bure.

Loven blev vedtaget i EU i 1999 og gav dengang producenterne 12 år til at få beriget deres bure. Trods denne lange overgangsperiode har forskellige lande arbejdet for at få udsat lovgivningen eller helt fjernet denne. Dyreværnsorganisationer i hele EU har konstant været på vagt og kæmpet for at få denne lille forbedring gennemført. På nuværende tidspunkt er det kun Polen, der forsøger at forhindre, at lovgivningen træder i kraft som aftalt. 

Frie høns

Som du ved anbefaler Dyrenes Venner ikke æg fra burhønseproduktionen. Det ændrer sig ikke selvom der kommer de såkaldte ’berigede bure’. Du kan læse mere om de forskellige produktionsformer i foreningens brochure ”Hvilket ÆG vælger du?”.

Dyrenes Venner anbefaler derimod økologiske æg, da det er i denne produktion dyrene har det bedst. Derfor vil Dyrenes Venner hædre Lars og Susanne Poulsen, der byggede DUEHOLM økologiske æg-pakkeri op med en stor portion idealisme, hårdt arbejde og gå-på-mod. Det er DUEHOLM, der i dag gør det muligt for os alle at vælge økologisk, når vi står ved køledisken i supermarkedet. Det er nemlig DUEHOLM, der forsyner alle Coop-Danmarks forretninger med friske økologiske æg.