16. september 2019

Foie Gras - Debatindlæg

Han hedder Carsten Thisted Vaupel, og han sælger foie gras fra sin butik Le Gourmand i Værnedamsvej, København. Han selv og hans kunder er ved at brække sig over den politiske korrekthed, som vi dyrevenner udtrykker.

"Der er tilfælde, hvor vi ikke har brug for forskernes evidens"


27. juli 2019

Foie gras smager af dyremishandling

Af Peter Mollerup, Formand for Dyrenes Venner

Indlæg i Berlingske Tidende
På et splitsekund mistede jeg alt for Anne Sophia Hermansen, da jeg læste
hendes indlæg om foie gras i Berlingske. Jeg har ellers ofte med stor
fornøjelse læst mange af hendes modige og velformulerede artikler, men denne
gang rammer hun totalt forbi i hendes forsvar for en produktion, som for
længst er forbudt i Danmark.

Foie gras betyder fed lever og er en sygdom, der brutalt påføres ænder og
gæs ved tvangsfodring, så leveren vokser op til 10 gange normal størrelse.
De fleste af dyrene holdes i små individuelle bure uden mulighed for at
bevæge sig. Hoved og hals stikker ud af et hul i buret, så det er lettere
for producenten at fodre dyret. Dette sker mekanisk, ved at et 25 cm. langt
rør føres ned gennem spiserøret, hvorefter en fed foderblanding blæses
direkte ned i dyrets mavesæk.

Det er denne produktion, som Anne Sophia Hermansen berømmer. Hun elsker den
ædle spise, fordi vi mennesker spiser for at leve og ikke bare for at
overleve. Foie gras er symbolet på al civilisation og på det, der adskiller
mennesket fra dyret.  Hun ved godt, hvordan foie gras bliver til, men det er
en gammel fransk tradition, der hylder længslen efter nydelse og kulinarisk
ånd. 

Og samtidig tillader hun sig at generalisere og latterliggøre modstanderne
af foie gras som fanatiske godhedsveganere og helligfranser. Jeg er hverken
fanatisk, veganer eller hellig, men jeg er inkarneret modstander af alle
former for dyremishandling. At undskylde sådanne misgerninger med henvisning
til tradition og kultur må vel betyde, at man også kan acceptere
tyrefægtning eller tvangsomskæring af piger, kvindeundertrykkelse og
hekseafbrænding. 

Prisen for spisen

Foie gras betyder fedt lever. Denne sygdom påføres ænder og gæs ved brug af tvangsfodring. Det er ulovligt ifølge den danske dyreværnslov §5. På grund af EU-regler er det dog ikke ulovligt at importere og sælge foie gras i Danmark på trods af, at produktionsmetoden er kategoriseret som dyremishandling.

Efter i flere år at have været sjælden på hylderne i bl.a Irma og Brugsen er foie gras igen gået hen og blevet til en vare, der sælges uden skam i mange supermarkeder. Måske er der kommet nye indkøbere, der ikke er oplyste om produktionsmetoden, måske er efterspørgslen steget på grund af tv-udsendelser, der reklamerer for produktet uden tanke på dyrenes lidelser, måske har vi dyrevenner ikke været ihærdige nok til at holde foie gras ude af forretningerne. Under alle omstændigheder, så må vi alle hver især igen gøre en indsats for at hjælpe dyrene.
Vi må fortælle forretningsindehaverne, at det er uacceptabelt at tjene penge på dyremishandling, og vi må undgå at lægge vores penge, der hvor foie gras sælges. Vi må oplyse om det ulovlige i tvangsfodring og opfordre forretningerne til at ophøre med at have denne vare på hylderne.

Se brochuren her

Bestil postkort og folder her

Ser du en forhandler af Foie Gras, så send en mail -

Tekstforslag til brev/mail...

Foie gras smager af dyremishandling

Hermed vil jeg opfordre Dem til at stoppe salget af Foie gras.

Foie gras betyder fed lever og er en sygdom, der brutalt påføres ænder og gæs ved tvangsfodring, så leveren vokser op til ti gange normal størrelse.

Foie gras kan ikke produceres i Danmark, da tvangsfodring ifølge Dyreværnsloven §5 er forbudt.

Så længe De sælger Foie gras, vil jeg ikke være kunde, og jeg vil anbefale alle i min omgangskreds, ikke at støtte Deres forretning.

Venlig hilsen